Helge Milo død

Det er med stor sorg, vi på Aalborg Kloster har modtaget meddelelsen om, at Helge Milo, det eneste tilbageværende medlem af Churchill-klubben, er død, kort tid før han ville være fyldt 95 år.

Desto større er glæden over, at vi 4. maj 2021 nåede at have Helge Milo på besøg i klostret i forbindelse med indvielsen af den permanente udstilling om klubbens virke.

Helge Milo udtrykte her sin store glæde over, at hans og kammeraternes indsats nu fastholdes og perspektiveres. Flere tusinde har siden besøgt udstillingen som led i en rundvisning på klostret (læs mere om disse på rundvisninger).

Churchill-klubben, Danmarks første egentlige modstandsgruppe under Anden Verdenskrig, blev stiftet i december 1941 på Aalborg Kloster. Når man fra Adelgade (bag det tidligere posthus) kikker mod endegavlen på klostrets såkaldte skolefløj, ser man øverst to vinduer. Bag dem havde præstesønnerne Jens og Knud, hvis far var præst med bolig i klostret, deres værelser – og det var her, de unge mænd i december 1941 blev enige om, at “nogen måtte gøre noget”.

Aalborg Kloster spillede en central rolle i klubbens virke. Blandt andet var det på klostret, de otte unge mænd gemte størstedelen af de våben, de stjal fra tyske soldater i Aalborg.

Under, hvad der skulle blive Helge Milos sidste besøg i Aalborg Kloster optog vi en samtale med ham om klubben. Optagelserne kan ses via dette link.

Tak til Bruno Stagsted for lån af fotos fra indvielsen af Churchilludstillingen i 2021.

Helge Milo

Helge Milo ved Indvielsen af Churchilludstillingen i Aalborg Kloster 4. maj 2021.

Mogens Jørgensen interviewer Helge Milo

Mogens Jørgensen fra TV2 Nord interviewer Helge Milo.

Helge Milo og datteren Charlotte Milo ser udstillingen om Churchill-klubben

Helge Milo og datteren Charlotte Milo ser udstillingen om Churchill-klubben i Aalborg Kloster.