Nye fortællinger om Churchill-klubben

Der dukker stadig, 80 år efter, nye fortællinger frem om Danmarks første modstandsgruppe under Anden Verdenskrig, Churchillklubben, der blev stiftet og havde sit omdrejningspunkt i Aalborg Kloster.

4. maj 2021 indviede klostret en permanent udstilling om de otte teenagere fra Aalborg, der nåede frem til, at “nogen må jo gøre noget”.

Omtalen af udstillingen udløste en række henvendelser til klostret fra familiemedlemmer til klubbens medlemmer og andre med relation til dem.

– Vi har siden åbningen fået genstande, et stort antal breve samt fortællinger, som kaster nyt lys over klubben og hele den rolle, klostret i øvrigt spillede i besættelsesårene. Det vil vi gerne formidle videre, og derfor er udstillingen netop blevet opdateret og udvidet, fortæller Søren Wormslev, der er formand for Aalborg Klosters bestyrelse.

Blandt de, der gav lyd fra sig, var Holger Pedersen, det yngste og eneste tilbageværende af de fem børn, som præstefamilien Pedersen, der boede i klostret, havde. Det var på hans to storebrødres værelse i klostret, Churchillklubben blev grundlagt.

Og selv om han – der er født i 1934 – var for lille til at deltage i aktionerne, har han og flere andre nye kilder ifølge Uffe Westerberg, der har tilrettelagt udstillingen, “kunnet bidrage med en lang række interessante iagttagelser og detaljer om klostret under besættelsen”.

Det samme har familiemedlemmer til Alf Houlberg og Knud Hornbo.

Nyt på udstillingen er også flere breve, sendt af klubbens medlemmer, mens de afsonede deres straffe. Tre klubmedlemmer – der kom fra Brønderslev og tilsluttede sig de aalborgensiske initiativtagere – afsonede første del af deres straf i et tugthus i Hamburg. Breve derfra vidner om, hvor barskt det var.

Churchillklubben stjal indtil anholdelsen i maj 1942 våben fra tyske soldater på byens restauranter, ligesom de forøvede sabotage mod blandt andet flere godstog, der kom til Aalborg med reservedele til tyske fly. Inden de satte ild til togvognene, lykkedes det et af klubmedlemmerne at stjæle et brændstofpanel til et fly.

Også dette kan nu ses på udstillingen i klostret.

Klubbens sidste medlem, Helge Milo, deltog i indvielsen af udstillingen sidste år. Helge Milo døde i april i år, kort før sin 95 års-fødselsdag. Under sit besøg sidste år optog klostret et indslag med ham. Dette kan nu ses via dette link.

Den udvidede udstilling kan opleves i forbindelse med rundvisninger i Aalborg Kloster. Dels de generelle kloster-rundvisninger, som Aalborg Guideforening arrangerer, dels en særlig Churchillklub-rundvisning, hvor man udover selve udstillingen ser steder rundt om i det næsten 600 år gamle kloster med en særlig forbindelse til Churchillklubbens aktiviteter. Man kan læse mere om rundvisningerne på aalborgkloster.dk

Churchill-Klubben i Aalborg Arrest

Otte af Churchill-Klubbens ti medlemmer ved arresten i Aalborg dagen efter deres anholdelse. Fra venstre Knud Pedersen, Jens Bue Pedersen, Mogens Fjellerup, Eigil Astrup Frederiksen, Helge Milo, Uffe Darket, Mogens Thomsen og Børge Ollendorf. Til højre arrestforvareren. Foto: Frihedsmuseet.

Helge Milo

Helge Milo ved Indvielsen af Churchilludstillingen i Aalborg Kloster 4. maj 2021.