Alsang i Aalborg Kloster

Lørdag den 15. juni og tirsdag den 20. august inviterer Aalborg Kloster og Budolfi menighedsråd til Alsang i klostergården.

Vi begynder begge dage kl. 17.

Programmet er ved Budolfis præster, organister og klosterets forstanderpar.

Kl. 18 serveres der en let anretning til en pris af 50 kr. Drikkevarer kan købes på stedet. I tilfælde af dårligt vejr rykker vi ind i Klosterkirken.

Den 20. august markeres også Klosterets fødselsdag. Da medvirker Aalborg Håndværker Sangkor, traditionen tro.

 

Alsangens historie

I de første år af den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig opstod der er stor opblomstring og udbredelse af fællessang – Alsang.

Alsang blev betegnelsen for en række fællessangsstævner, som blev afholdt rundt i hele landet under besættelsen. Hundredtusindvis af deltagere sang med på fædrelandssange og gav dermed udtryk for sammenhold og nationalfølelse.

Det først alsangsstævne i Danmark fandt sted i Aalborg den 4. juli 1940 på initiativ fra Sammenslutningen af Arbejdersangkor i Aalborg og Nørresundby, som havde planlagt fire sangaftener hen over sommeren.

Til det første arrangement mødte halvandet tusind deltagere op på en regnvåd sportsplads, og i løbet af de fire sangaftener steg deltagerantallet til ti tusind. Fænomenet spredte sig hurtigt til resten af landet.
I august og september 1940 samledes folk over hele landet til alsang. Et højdepunkt blev nået den 1. september 1940, hvor flere end syv hundrede tusind deltagere sang med.

Grundtvigsk Forum, Dansk Forfatterforening og Spil Dansk er gået sammen om et historisk stort fællessang-initiativ for hele Danmark. Projektet ALSANG 2020 vil i anledning af 75-året for Danmarks befrielse den 4. maj 2020 samle befolkningen i fællessang og sætte fokus på medborgerskab, demokrati og frihed. Læs mere på www.ALSANG2020.dk