Patricia og Aalborg Kloster

Af Uffe Westerberg

I 2021 fortalte den da 93-årige Patricia Bibby Heath om, hvordan hun som gymnasielev i Aalborg under besættelsen blev inddraget i frihedskampen. Det er der kommet en lille film ud af som en sidehistorie til klosterets udstilling om Churchill-Klubben.

Under besættelsen var klosteret fordelingscentral for det illegale blad Frit Danmark. Patricia havde sammen med præstefamiliens datter, Gertrud Pedersen, ansvaret for distributionen. De to samlede også store pengebeløb ind, som blev videregivet til modstandsbevægelsen.

Historien om Patricia er lidt af et eventyr. Hun kom fra Storbritannien til Aalborg i 1934 sammen med sin far, der var ingeniør og havde fået stilling på tekstilfabrikken. I 1940 fik far og datter dansk statsborgerskab, så de slap for at blive interneret.

På Katedralskolen blev Patricia gode venner med Gertrud, og hun kom næsten dagligt på klosteret. Her fik hun præstefruen Margrethe Pedersen som en slags reservemor; hendes egen mor var død i 1933.

Efter krigen vendte Patricia tilbage til Storbritannien, men hun bevarede en tæt forbindelse til både Gertrud og til Knud Pedersen, Gertruds bror og medlem af Churchill-Klubben.

Se og hør Patricia fortælle om sine oplevelser i besættelsestidens Aalborg ved at følge dette link. https://vimeo.com/713614269

Richard og Patricia Bibby i Aalborg

Richard og Patricia Bibby i nærheden af Klostermarksskolen i Aalborg. Foto: Nancy og Philip Heath.

Patricia Bibby Heath. Foto: Niels Gyrsting.

Ungdomsfoto af Patricia Bibby. Foto: Niels Gyrsting.

Patricia Bibby Heath

Patricia Bibby Heath. Foto Uffe Westerberg, Bath, september 2021.