Ny udstilling om Churchill-klubben klar til åbning i Aalborg Kloster

Nu får besøgende i Aalborg Kloster mulighed for at dykke ned i historien om Churchill-klubben. Det sker på en ny udstilling om klubben, der åbnes 4. maj 2021.

Klubben blev stiftet i klostret i december 1941 af otte teenagedrenge, der var utilfredse med den daværende linje hos den danske regering – at danskerne ikke skulle gøre modstand mod den tyske besættelsesmagt. To af drengene boede i klostrets præstebolig med deres forældre, og Aalborg Kloster fik en fremtrædende plads i historien om, hvad der regnes som den første organiserede modstandsgruppe under Anden Verdenskrig.
Blandt andet blev en del af de våben og andet udstyr, som drengene stjal fra tyske soldater, mens soldaterne opholdt sig på de nærliggende konditorier, gemt i klostret. En del af dette blev stuvet af vejen i et hulrum under gulvet i klostrets ældste del. Det er netop i dette lokale, den nye, permanente udstilling om Churchill-klubben i fremtiden kan ses. Her fortælles historien i fotos og (dansk og engelsk) tekst. Man kan se nogle af de genstande, drengene stjal – og høre nogle af dem fortælle om baggrunden.

Det er en donation fra Ejendomsmæglernes Fond, der har muliggjort den ny udstilling. Den er tilrettelagt af journalist Uffe Westerberg i samarbejde med blandt andet Nordjyllands Historiske Museum.

Det sidste nulevende medlem af klubben, 94-årige Helge Milo, deltager i åbningen af udstillingen. Åbningen foregår på grund af corona-restriktioner med et meget begrænset antal inviterede deltagere.

I løbet af kort tid kan andre interesserede dog, når forsamlingsforbuddet efter planen lempes, få lejlighed til at se udstillingen på de rundvisninger, der gennemføres i klostret. Det kan ske dels ved de faste sommerrundvisninger, som Aalborg Guideforening igen i år gennemfører, dels på en special-rundvisning med fokus på netop Anden Verdenskrig, Churchill-klubben og den nye udstilling. På sidstnævnte rundvisning ser man også dele af klostret, som normalt ikke indgår i rundvisninger, men som har en særlig tilknytning til Churchill-klubbens historie.

Det er allerede nu muligt at booke plads på Churchill-klub-rundvisningerne på churchilltur.nemtilmeld.dk

Churchill-Klubben i Aalborg Arrest 1942

Otte af Churchill-Klubbens ti medlemmer ved arresten i Aalborg dagen efter deres anholdelse. Fra venstre Knud Pedersen, Jens Bue Pedersen, Mogens Fjellerup, Eigil Astrup Frederiksen, Helge Milo, Uffe Darket, Mogens Thomsen og Børge Ollendorf. Til højre arrestforvareren. Foto: Frihedsmuseet.