Helge Milo indviede Churchill-udstilling

Det sidste medlem af Churchill-klubben, 94-årige Helge Milo fra Kokkedal, var hædersgæst, da Aalborg Kloster 4. maj indviede den ny, permanente udstilling om Churchill-klubben.

Helge Milo sagde efter at have set udstillingen, at han var beæret over, at hans og kammeraternes arbejde nu fastholdes på denne måde i de bygninger, hvor det hele begyndte. Han hæftede sig også ved, at da det foregik, opfattede man i Aalborg dét, de gjorde, som drengestreger. Først senere erkendte man, at drengene ved, modsat de fleste andre, “at gøre noget” var med til at sætte skub i det, der udviklede sig til en stor og velorganiseret modstandsbevægelse mod den tyske besættelsesmagt.

Udstillingen fortæller i lyd, tekst og billeder og ved hjælp af en række originale effekter historien om de otte teenagere, der i december 1941 i klostret – hvor to af dem boede – stiftede Churchill-klubben. Drengene blev i maj 1942, efter ca. 25 aktioner, arresteret og næsten alle idømt fængselsstraffe.

Under sit besøg i Aalborg Kloster genså Helge Milo indgangen til den daværende præstebolig i Adelgade. Hans datter, Charlotte Milo, og yderligere en gæst, Sannie Foxberg (hvis afdøde far også var medlem af gruppen og livet igennem var Helge Milos nærmeste ven), fik for første gang lejlighed til at bese de to præstesønners værelse, da klosterbeboerne Søren Jørgensen og Kate Priess, der i dag bor på stedet, gæstfrit slog dørene op.

Indvielsen foregik på grund af corona-restriktioner med få inviterede gæster. Flere af dem benyttede chancen til at hilse på Helge Milo, deriblandt Michael Pierce, der har sikret, at udstillingens engelske tekst er i orden.

Flere medier benyttede også lejligheden til at interviewe hædersgæsten. TV2 Nords Mogens Jørgensen og Bruno Stagsted valgte at lave interviewet på en lidt mere rolig gang i klostrets kirkefløj.

Den ny udstilling kan beses i forbindelse med rundvisninger i Aalborg Kloster. Aalborg Guideforening forøger i år antallet af sommerrundvisninger, hvori et besøg på udstillingen også indgår. Samtidig udbyder Aalborg Kloster et antal specialrundvisninger, hvor der fokuseres på Churchill-klubben og denne periode i klostrets næsten 600-årige historie. Flere af sidstnævnte rundvisninger er allerede helt eller næsten udsolgt.

Begge typer rundvisninger kan bookes via klostrets hjemmeside. Se nærmere under “rundvisninger”.

Tak til Bruno Stagsted og Uffe Westerberg for lån af fotos fra indvielsen.

Helge Milo og Mogens Jørgensen i Churchill-udstillingen
Fra venstre Sannie Foxberg, Helge Milo og Charlotte Milo.
Helge Milo
Mogens Jørgensen interviewer Helge Milo
Helge Milo og datteren Charlotte Milo ser udstillingen om Churchill-klubben
Helge Milo og Søren Wormslev
Michael Pierce og Helge Milo